Paisatge, Natura, Jardineria i Món Vegetal - Landscape, Nature, Gardening and Plant World -Paysages, la Nature, le Jardinage et le Monde Végétal - Paisajes, Naturaleza, Jardinería y el Mundo Vegetal - SI VOLS VEURE LES IMATGES MÉS GRANS UN CLICK SOBRE LES FOTOS -

dilluns, 20 de juny del 2011

ARBRES DELS CARRERS DE REUS - TIPUANA TIPO

Natiu dels boscos subtropicals de Bolívia i del nord-oest d'Argentina (Jujuy, Salta, Tucumán), cultivada en regions temperades d'Europa i dels Estats Units. A les zones urbanes és freqüent la seva alineació en carrers avingudes, i passeigs, també a jardins per la seua magnífica floració groga, (no apte per a amples comuns, per la seva gran copa i arrels agressives).
Tipuana nom donat al gènere per George Bentham en 1853 i que deriva de Tipu, nom natiu de l'arbre a Bolívia . Arbre de gran port, arribant fins a 25 m o 35 m d'alçada i diàmetre fins hi tot de 1,50 m, fuste mitjana i normalment recte. Escorça gruixuda de color terrós grisenc, amb esquerdes longitudinals paral.leles i dividides en plaques persistents de 2 a 3 cm d'ample per 2 a 5 cm de llarg. Branques gruixudes i nombroses, flexuoses, ondulants, que formen una capçada espessa i arrodonida, les branques a la vegada es divideixen en altres de diàmetre menor que a la vegada ho fan en branques petites, sent penjants les mès distals, les ferides realitzades sobre la planta exsuden una resina de color vermell  rosat, que es solidifica en contacte amb l'aire. Fulles semipersistents, tardanament caduques, imparipinadas, amb 6-11 parells de folíols i raquis de 10 a 20 cm de llarg, gairebé glabres. Flors hermafrodites, llargament pediceladas, color groc daurat amb estries morades o vermelloses, disposades en raïms axil ∙ lars i terminals, normalment simples; fruit, sàmara glabra estípit, amb una ala coriàcia, castany grisenca a la maduresa; llavor petites, oblongues, en número de 3 o 4, allotjades en compartiments transversals.

Carrer del Pintor Fuster










2 comentaris:

Diana Studer ha dit...

Grows in our neighbour's garden, and at first I wondered at all those windfall yellow pansy flowers ;~)

Anònim ha dit...

Aquesta pagina m'ha ajudat molt a fer un treball en el qual no trobavava el que buscava