Paisatge, Natura, Jardineria i Món Vegetal - Landscape, Nature, Gardening and Plant World -Paysages, la Nature, le Jardinage et le Monde Végétal - Paisajes, Naturaleza, Jardinería y el Mundo Vegetal - SI VOLS VEURE LES IMATGES MÉS GRANS UN CLICK SOBRE LES FOTOS -

divendres, 17 de juny del 2011

Parc Natural del Cap de Creus - Girona

El Parc Natural del Cap de Creus, amb una superfície total de 13.843 hectàrees, és el primer parc marítim-terrestre del Catalunya. Està situat a la comarca de l’Alt Empordà i s’estén pels municipis de Cadaqués, el Port de la Selva, la Selva de Mar, Llançà, Vilajuïga, Pau, Palau-saverdera i Roses. Va ser creat el 1998 per protegir la península del cap de Creus i el seu entorn marí.

La península del cap de Creus es troba a la part més oriental de la península Ibèrica, a l’extrem mediterrani del Pirineu axial. Es tracta d’un espai natural de primer ordre dotat d’una singular configuració geològica, amb estructures i afloraments que formen un conjunt únic al món, que és fonamental per a la comprensió de l’evolució geològica dels terrenys més antics de Catalunya. Des del punt de vista biològic, són especialment destacables la diversitat i la riquesa del patrimoni vegetal.




Fantàstica l'actuació que s'ha dut a terme al Cap de Creus amb un gran respecte per al medi, una intervenció jo diria que gairebé perfecta, per l'eliminació del Club Med, un vetust i aberrant centre de vacances enmig d'una joia natural, que es va realitzar en els anys 60.




Els vegetals de Cap de Creus ha estat induïts per la climatologia i l'activitat humana. Bona part del paisatge que en embolcalla el Cap de Creus, són camps de vinyes i olivers abandonats, sostinguts per feixes (murs de pedra seca).



D' un altra banda, la freqüència del fort vent, La Tramuntana, ha obligat a les espècies vegetals adaptar a les seves fortes ratxes que assequen l'ambient i aporta salinitat a les plantes i al terra.
Hi han molt poques zones que estàn cobertes per arbres, dels arbres que hi ha, els més comuns són Pinus halepensis i Quercus suber. També disposa d'una gran diversitat de flora, protagonitzada per espècies alguna d'elles endèmiques com: Pistacia lentiscus, Juniperus oxycedrus, Erica arborea, E. scoparia, Cistus monspeliensis, C. salviifolius,C. albidus, a més de Calicotome spinosa, Limonium geronense, Astragalus massiliensis, Seseli farrenyi i Euphorbia dendroides entre unes altres.

Astragalus massiliensis














Armeria ruscinonensis
 

1 comentari:

Diana Studer ha dit...

The metal structures are ... art works, sculpture??