Paisatge, Natura, Jardineria i Món Vegetal - Landscape, Nature, Gardening and Plant World -Paysages, la Nature, le Jardinage et le Monde Végétal - Paisajes, Naturaleza, Jardinería y el Mundo Vegetal - SI VOLS VEURE LES IMATGES MÉS GRANS UN CLICK SOBRE LES FOTOS -

diumenge, 1 de desembre del 2013

La Foradada - Serra del Montsià

La Foradada és un cim molt característic que es troba a la Serra del Montsià, a la comarca del mateix nom al extrem de la provincia de Tarragona. Aquesta serra és una alineació muntanyosa al sud del Delta de l'Ebre, orientada de NE. SO., paral·lela a la costa, formada per una base calcària, margues i dolomies i la cresta també calcària, origen del forat que dóna nom al cim.

Molt aprop de Sant Carles de la Ràpita es troba la pujada clàssica a la Foradada, sortint del Cocó de Jordi on el sender és ample i puja pel mig del bosc mediterrani, d'una manera molt còmoda i agradable.

L'Alzinar del Burgar, un lloc frondós i ombrívol situat entre barrancs, a la banda obaga, ens sorprèn amb la vegetació a diferència de la resta de Massís on predomina un paisatge de matoll baix i cultius de secà. Un panell interpretatiu ens dóna la informació de l'entorn i dels antics aprofitaments del bosc (carbó, fusta, calç,  etc.) a més es poden veure interessants restes de forns de calç.

Conforme anem pujant el terreny esdevé en matoll mediterrani, d'aspecte molt pobre i degradat, amb una gran absència de bosc a causa dels incendis que als anys 70 van assolar tota la costa i no s'ha pogut recuperar per l'erosió a què està sotmesa la muntanya i al fort vent que bufa a les parts altes.

El pic més alt de la serra és La Torreta del Montsià amb 764 metres, però la Foradada té una situació més privilegiada pel fet que es troba en el seu extrem nord, té una considerable alçada i els seus vessants cauen bruscament quasi damunt del mar.

L'arc de la Foradada, una espectacular finestra des d'on es domina tota la comarca. Es tracta d'una gran roca calcària d'uns de més 20 metres d'alçada amb un gran forat en la seva base d'uns 3 metres d'alt per 25 d'ample i amb una petita cova a la part dreta
Vista de la Bahia dels Alfacs amb la península arenosa  de la punta de la Banya extrem meridional del delta de l'Ebre davant la Costa de Sant Carles de la Ràpita.

1 comentari:

Josep maria Olivé ha dit...

Hola, companys! Fa anys vaig estar en aquest indret... senzillamet espectacular la vista desde la foradada! Felicitacions per el blog!
Una abraçada.