Paisatge, Natura, Jardineria i Món Vegetal - Landscape, Nature, Gardening and Plant World -Paysages, la Nature, le Jardinage et le Monde Végétal - Paisajes, Naturaleza, Jardinería y el Mundo Vegetal - SI VOLS VEURE LES IMATGES MÉS GRANS UN CLICK SOBRE LES FOTOS -

diumenge, 13 de gener del 2013

Torcal de Antequera - Málaga - Andalucia

El paratge natural del Torcal d'Antequera està situat a la zona mitja de la Serra Bètica, a la població d'Antequera. És un dels paisatges càrstics més importants i coneguts, un conjunt monumental de formes inusuals i capritxoses. El Torcal està constituït per roques calcàries de tres tipus: oolítiques, brechoides i clàstiques. Totes elles van tenir el seu origen en el fons marí durant el període Juràsic, fa entre 250 i 150 milions d'anys. Els sediments acumulats al fons del mar van ser empesos per les forces del plegament alpí i emergir fins a la superfície, conservant bona part de la seva horitzontalitat tot i haver ascendit més de 1.000 metres sobre el nivell de superfície de les aigües. Més tard, el conjunt va ser sotmès a un procés d'erosió característic del càrstic. La gelifracció, fractura de la roca que es dóna per acció de l'aigua en ser absorbida per la roca i després gelada a causa del fred, juntament amb la dissolució diferencial de les diferents calcàries per l'efecte àcid del CO2 atmosfèric present en l'aigua de pluja, van completar el modelatge del relleu que caracteritza aquest singular paisatge de la muntanya malaguenya. L'erosió i enfonsament de les esquerdes ha produït el que anomenem avui dia, carrerons o "corredors". Una peculiaritat que té el Torcal que no tenen els altres, és la freqüència d'horitzontalitat en els estrats de roca, fet que no és habitual en les muntanyes calcàries andaluses.



La pedra del Torcal apareix laminada, com si algú hagués dedicat a apilar grans galetes de pedra les unes sobre les altres.


Iris planifolia, floreix al final de l'hivern a les vores de camins, talussos i pedregars per sobre dels 500 metres. És abundant. Les flors de color malva o morat solitàries, a vagades formen un tapís de color entre l'herba, sota zones arbrades o prats. És una constant en els camps mediterranis, des del nord d'Àfrica fins a Portugal, procedent del continent asiàtic. Posseeix un bulb persistent sense tija i les fulles són dobles, les flors  poden créixer en solitari i en grups de tres.
"El Tornillo", que és com es coneix a aquesta figura de pedra calcària, va ser declarat "Monument Natural" al 2001 per la seva original forma i per ser una mostra del peculiar procés erosiu que pateix el Paratge Natural Torcal de Antequera.  Aquesta escultura natural és la més coneguda i, per això, se li considera el símbol del Torcal.


4 comentaris:

Diana Studer ha dit...

those layers are still attached to each other? It looks like one of those oobos - stacked rock sculptures.

Maite ha dit...

Hi Diana, if they are linked together, is the result of the erosion of the stone block

Anònim ha dit...

Quin paisatge més curiós! Déu ser increïble veure'l en viu! Andalusia és per excel·lència la meva zona pendent, sempre m'ha fet mandra anar-hi per la calor, i perquè sóc més de muntanya, però últimament estic descobrint que també hi té racons fabulosos.

Maite ha dit...

Hola Laura, Andalusia compta amb multitud d'espais magnífics on practicar el senderisme, tant a la muntanya com a la costa. La calor no hauria de se un problema si s'evita l'època estival.