La Alcazaba de Málaga està situada a la part inferior de l'extrem occidental de la muntanya de Gibralfaro, on, al cim, si troba el Castell del mateix nom. Aquesta fortalesa es remunta al segle vuitè, just després de l'arribada dels àrabs a la Península Ibèrica, encara que gran part de l'estructura pertany al segle XI, va ser construïda sobre les ruïnes d'una fortalesa romana pels reis taifes de Màlaga. El recinte es trobava ocupant l'extrem oriental de les muralles que protegia la ciutat. L'Alcazaba consta de tres murs concèntrics que envolten el turó on s'assenta el conjunt. L'entrada principal comença front al carrer Alcazabilla i l'ascens transcorre entre les altes parets de maçoneria i maó, cobertes d'una vegetació que complementa l'arquitectura musulmana. Les portes interiors, en arc de ferradura, tenen curiosament com a suport columnes i capitells romans.
L'Alcazaba (de l'àrab al-qasaba, al kasbah, 'Ciudadela') es un entramat de muralles, amb bonics racons, com el seu palauet, amb arcs polilobulats, sostres artesonats, i com no, un pati amb el seu aljub o cisterna, segueix el model de l'Alhambra de Granada, però no tan gran ni recarregat, aquesta amb menys turistes que és d'agrair.
La zona residencial, està formada per tres palaus i els seus patis, alineats en direcció nord-sud. Els patis són de planta rectangular i a cada costat tenen una portada oberta amb tres arcs, sent el del centre més gran que el dels costats, típic d'aquesta mena de construccions musulmanes. El primer és l'anomenat "Pati dels brolladors", des d'aquest pati, podem accedir a la sala on trobarem una terrassa amb una torre a cada costat. Els dos següents són els anomenats "Pati dels Tarongers" i el "Pati de la Alberca", que estan reconstruïts seguint el model de l'Alhambra granadina.
Des d'aquest palauet hi ha miradors que et permeten tenir belles vistes panoràmiques de Málaga i la seva badia. En l'època Nazarí, Málaga va esdevenir juntament amb els ports d'Almeria i Almuñecar, en un dels tres ports més importants de la Mediterrània
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada