Paisatge, Natura, Jardineria i Món Vegetal - Landscape, Nature, Gardening and Plant World -Paysages, la Nature, le Jardinage et le Monde Végétal - Paisajes, Naturaleza, Jardinería y el Mundo Vegetal - SI VOLS VEURE LES IMATGES MÉS GRANS UN CLICK SOBRE LES FOTOS -

dijous, 6 de desembre del 2012

Casc antic de Cambrils - Tarragona - Catalunya


Encara que Cambrils és coneguda pel seu port i la seva platja, la històrica Vila del segle XII està a un quilòmetre de la costa, on actualment s'ubica el nucli antic, que contrasta amb les construccions amb els edificis d'apartaments.
 Portal d'entrada al Nucli antic. L'Ajuntament guarneix amb jardineres molts dels carrers, però en alguns d'ells són els mateixos veïns que s'encarreguen de fer-ho.

Monument del setge de Cambrils del 12 de desembre de 1640, a la Guerra dels Segadors
Epiphyllum, cactus epífit natiu de les selves humides tropicals d'Amèrica Central i sud Amèrica
Sedum morganianum, (Sedum  cola de burrito), és originari de Mèxic. Introduït a Espanya pels indianos o indians (denominació col·loquial dels emigrant espanyols que a finals del segle XIX  van anar a Amèrica a fer fortuna)


Avui en dia parlem de jardins verticals o cobertes verdes que poden contribuir a regular la temperatura, generen oxigen, filtren de gasos nocius, redueixen la contaminació sonora, ... .  L'opció de crear aquestes millores ja fa molts anys que és utilitzat pels habitants de molts pobles de la conca mediterrània.

Un barri, de carrers estrets, amb les seves cases de dues plantes majoritàriament, 
són engalanades amb testos plantes de fulles verdes i de flors a les seves parets i balcons.



Aspidistra és una planta dura, es caracteritza per la seva reduïda demanda de llum,
 el que permet posar-la en testos en racons i passadissos, on altres plantes no resistirien.


Platycerium bifurcatum, És a partir de dues paraules gregues, 'platys': ample o ampli, i 'keras': una banya; 'bifurcatum' prové del llatí bifurcus, que té dues puntes. Es una falguera de creixement epífit, es a dir,  viu al damunt de les branques dels arbres o litófit sobre les pedres nues en biòtops propers a les selves. És originari d'Austràlia i Nova Caledònia a l'Oceà Pacífic.



Un dels molts racons amb mes  encant i poc coneguts de Cambrils és el carrer Lloberas, situat al casc històric de la vila, el carrer Lloberas ostenta el títol de ser una de les millors carrers amb guarniments florals del municipi i a part de ser un clar exemple de lloc pintoresc de carrerons amb autèntic gust mediterrani que ens recorda imatges de poblets d'antany.


8 comentaris:

Diana Studer ha dit...

I'm intrigued by the planting IN the clay roof tiles?

Rob (ourfrenchgarden) ha dit...

Thanks for this tour.

Th hanging sedum, I forget its name, very beautiful.

cheers

Anònim ha dit...

Mira que he estat a Cambrils, però per res del món he vist el que tu veus, que diferent es veu una mateixa cosa amb uns altres ulls. És preciós!

Anònim ha dit...

Hola Jordi, m'ha agradat molt la volta pels carrers, terrasses i balcons de Cambrils. El Sedum, s'assembla més al S. burrito.

Jordi ha dit...

Hola Jordi, el sedum que surt a les imatges és el Sedum morganianum, les seves terminacions són en punta, les que tenen punta rodona se'ls refereix com Sedum burrito, però no està clar que sigui una varietat diferent, segurament sigui una subespècie de S . morganianum, hi ha una petita controvèrsia, però amb la informació que disposo ho deixo en Sedum morganianum. gràcies de totes maneres per la teva informació.

Jordi ha dit...

Hola Diana, aquestes plantes han sortit espontàniament, damunt hi ha un balcó on cauen trossos o llavors

Jordi ha dit...

Hola Rob, espero haver respost a la teva pregunta

salut

Josep maria Olivé ha dit...

Hola, Jordi
quan era petit i jugava per aquests carrers ja em fixava amb el platycerum bifurcatum del carrer del Forn, ja tenia fixació per les plantes,ja,ja,ja,d'aixo fa.....doncs ara en tinc 42,uns 32 anys o més que aquesta planta està en aquest balcó. Fantàstico!
Una abraçada