Paisatge, Natura, Jardineria i Món Vegetal - Landscape, Nature, Gardening and Plant World -Paysages, la Nature, le Jardinage et le Monde Végétal - Paisajes, Naturaleza, Jardinería y el Mundo Vegetal - SI VOLS VEURE LES IMATGES MÉS GRANS UN CLICK SOBRE LES FOTOS -

dimarts, 18 de desembre del 2012

El Parc de Sama - Cambrils - Baix Camp - Catalunya

El Parc de Samà està situat al bell mig del camp, entre els termes de Vinyols, Monbrió i Cambrils, a la comarca del Baix Camp. El promotor del Parc Samà va ser Salvador Samà i Torrens, Marqués de Marianao (1861-1933).  El Parc és una mostra important de jardineria romàntica del segle XIX que intenta reproduir l'exòtic i característic ambient de la Cuba colonial, ja que el Marquès era successor d'una família establerta a Cuba, i va voler traslladar a la Costa Daurada, l'ambient exòtic de la perduda Colònia Espanyola. Per això, va encarregar el projecte del jardí a l'insigne mestre d'Obres José Fontsere i Mestres, el  seu pare,  José Fontsere Domenech era natural de la veïna població de Vinyols i Arcs. José Fontsere i Mestres va ser autor d'importants obres a Barcelona, com el Parc de la Ciutadella i el Mercat del Born.
 Un camí de grava, flanquejat a banda i banda per una renglera de Platanus hispanica, de més de vint metres d'alçada, duu a l'edifici d'estil colonial, mig cobert per una enfiladissa. Al fons s'observa les muntanyes de Prades. Al centre del recinte, s'alça la residència, una construcció d'estil colonial que guarda un mobiliari d'època, a més d'una biblioteca de temàtica cubana i pintures de Cusachs, Fortuny, Madrazo i Urgell.

 Amb trossos de roca de la zona de es va construir l'estany, la grota, la glorieta i altres elements decoratius, intentant donar-li un aspecte natural.

 Les escales folrades de Hedera helix
El Parc de Samà es va plantar l'any 1881, i en el seu conjunt inclou diversos espais arbrats i arquitectònics, majoritàriament podem veure un bosc de Pinus halepensis, amb Chamaerops humilis, Quercus ilex, Cupressus sempervirens i altres vegetals que recorda el paisatge mediterrani immediat. També hi ha una zona més exòtica amb una col·lecció de palmeres, un grup de Cedrus libani i al llac hi trobem un gran Taxodium distichum, té un port cònic i viu en sòls humits o entollats. El seu fullatge es torna d'un bonic color taronja i  marró a la tardor.

El Parc de Samà és lloc escollit per moltes persones per fer reportatges  fotografics, ja que ens ofereix infinitat de racons molt fotogènics. El llac és el fil que uneix gran part del parc.

Uns galls d'indis reals i uns faisans passegen lliurement pels jardins

1 comentari:

Anònim ha dit...

Típic parc romàntic! La gruta em recorda a la del parc de Can Mercadé a Cornellà. Esperem que aquestes palmeres no acabin afectades com tantes d'altres últimament!!