Paisatge, Natura, Jardineria i Món Vegetal - Landscape, Nature, Gardening and Plant World -Paysages, la Nature, le Jardinage et le Monde Végétal - Paisajes, Naturaleza, Jardinería y el Mundo Vegetal - SI VOLS VEURE LES IMATGES MÉS GRANS UN CLICK SOBRE LES FOTOS -

dimecres, 5 de setembre del 2012

Camps d'arros - El Delta de l'Ebre - Tarragona



El tractor que s'utilitza als camps d'arros no porta rodes convencionals

Flamencs alimentant-se en una llacuna
El Delta de l'Ebre s'ha anat formant amb els sediments aportats pel riu Ebre al llarg dels segles fins la seva desembocadura. Amb els seus 320 km2 de superfície, constitueix un hàbitat aquàtic dels més important de la Mediterrània occidental. El paisatge del Delta té una forta personalitat. Les terres totalment planes li donen un aspecte particular. On hi destaquen els extensos arrossars, canviants segons les estacions (fangosos a l'hivern, inundats d'aigua a la primavera, verds a l'estiu i daurats a final de l'estiu), dominen la fisonomia del Delta. A la part litoral, ens trobem amb un dels paisatges més atractius de la Mediterrània: grans llacunes envoltades de canyissars i joncs. A la part perifèrica trobem grans extensions de sòls salins i llargues platges desertes amb dunes i amb una vegetació adaptada al medi natural.   La diversitat d'ambients naturals, fan del Delta un espai d'una gran bellesa i un paradís per als amants de la natura, convertint la zona en un lloc d'interès tant per a la flora i la fauna, la bellesa dels paisatges, el seu clima benigne i  les seves platges verges.

El conreu de l'arròs (Oryza sativa)  a zona de l'Ebre es va iniciar al segle XVII pels monjos de la Tinenza de Benifazá, als marges del riu. Al Delta va ser a mitjans del segle XIX, el 1860, després de la posada en servei del Canal de la Dreta, i al maig de 1912, el Rei Alfons XIII va inaugurar el Canal de l'Esquerra, va ser quan relament el cutiu es va estendre per tot el Delta.  Va ser necessari posar en cultiu terres ermes i aiguamolls, amb les úniques eines que havien, les mans de l'home i les cavalleries, lluitant contra les malalties que comportava l'embassament de les aigües. Les terres en les quals es va iniciar el cultiu havien gran quantitat de canyes i tota mena de restes de vegetació, la qual cosa feia difícil la feina de plantar l'arròs, i per això es va començar amb la sembra directa fins i tot des de la pròpia cavalleria per la dificultat i perillós que resultava caminar per dins del que podríem anomenar arrossars.  No va haver èxit aquest sistema de sembra per la dificultat que resultava lluitar contra els insectes que vivien en l'aigua entollada, entorpint la germinació, el control de les males herbes que feia molt difícil obtenir bons resultats.
Vistes d'un dels molts arrossars
Una gran gama de colors segons la maduració del camp d'arrós 
Al fons del camp d'arrós es pot veure el Montsià
A dia d'avui la zona de producció de la Denominació d'Origen Protegida de l'Arròs del Delta de l'Ebre correspon al'àmbit del Delta de l'Ebre que forma part de les comarques del Baix Ebre i el Montsià, a la província de Tarragona. La zona de producció està constituïda pels terrenys situats als termes municipals de la zona del marge dret que  inclou els municipis d'Amposta, Sant Jaume d'Enveja i Sant Carles de la Ràpida, l'Aldea, Camarles, Deltebre i l'Ampolla. La zona del marge esquerre del delta inclou els municipis de l'Aldea, Camarles, Deltebre, i l'Ampolla. Les varietats que es produeixen són: Bahía, Tebre, Sénia, Fonsa, Bomba i Montsianell.
Detall de l'arrós en avançat estat de maduració
Després de la collita es llauren els camps
Les aus aprofiten el pas del tractor per trobar aliment

1 comentari:

Unknown ha dit...

Love the post, something we are not used to, here in SA. Interesting tractor too! Flamingo's are a little more familiar! LT