Paisatge, Natura, Jardineria i Món Vegetal - Landscape, Nature, Gardening and Plant World -Paysages, la Nature, le Jardinage et le Monde Végétal - Paisajes, Naturaleza, Jardinería y el Mundo Vegetal - SI VOLS VEURE LES IMATGES MÉS GRANS UN CLICK SOBRE LES FOTOS -

dissabte, 16 de juliol del 2011

L’Areny i L'Ermita de la Mare de Deu de la Roca - Mont-roig del Camp - Catalunya

El L'Areny és una muntanya de 394 metres que es troba entre els municipis de Mont-roig del Camp i de Vilanova d'Escornalbou a la comarca del Baix Camp. Està formada pels gresos rogencs del Buntsandstein i, la seva naturalesa silícica fa que s'hi desenvolupi una vegetació lligada a substrats arenosos i de terrenys àcids. L'arena formada per l'erosió, s'aprofitava per a l'obtenció de vidre. Els abrics que formen les parets rogenques, a manera d'altars, foren refugi d'assentaments humans prehistòrics.

La Muntanya de l’Areny



La Muntanya de l’Areny.
El pintor Joan Miró, captivat per la força d’aquest paisatge, l’immortalitzà en diversos quadres mentre estiuejava a Mont-roig
El Santuari de la Mare de Déu de la Roca (294 m), excel·lent mirador del Baix Camp, és un senyal destacat pels mariners, lloc de geologia impactant (gresos vermells del Triàsic inferior Buntsandstein, sovint clivellats de taffoni), font d’inspiració artística... sens dubte és un indret màgic.
 L'Ermita de la Mare de Deu de la Roca



Damunt l'ermita de la Roca hi ha la capella de Sant Ramon, emblanquinada destaca sobre la rojor de la roca i el blau del cel, servint encara avui per orientar els mariners 
















Modelatge d'arenisca
En funció de la seva forma i mida les cavitats que hi apareixen a la roca reben les denominacions de: alvèols, taffoni, grammar, nius d'abella, etc.
La seva gènesi en bastant complexa, intervenint-hi la dissolució del ciment calcari de la roca, haloclastia (disgregació per formació de sals), cicles repetits d'humectació / dessecació, l'acció del vent, les febleses de la roca, etc.



 L'Ermita de la Mare de Deu de la Roca

1 comentari:

Janet ha dit...

Many of our houses here are built of soft sandstone and sometimes ends up looking like honeycomb or breaking off. Wonderful photos, especially of the the Chapel on the Rock.