Paisatge, Natura, Jardineria i Món Vegetal - Landscape, Nature, Gardening and Plant World -Paysages, la Nature, le Jardinage et le Monde Végétal - Paisajes, Naturaleza, Jardinería y el Mundo Vegetal - SI VOLS VEURE LES IMATGES MÉS GRANS UN CLICK SOBRE LES FOTOS -

dimarts, 13 de novembre del 2012

ARBRES DELS CARRERS DE REUS - MACLURA POMIFERA


Maclura pomifera és un arbre que pertany a la família de les moràcies, és nadiu del sud-oest d'Arkansas, Oklahoma, i a Texas, avui en dia està naturalitzat en altres parts dels Estats Units. 
Dioic, dotat d'espines axil·lars en el brancatge. Les fulles són alternes, una mica ovalades, acabades en punta, de 7 a 10 cm de llarg, color verd fosc brillant per damunt i opac per sota. Flors petites, poc cridaneres. Les femenines neixen en capítols globosos sobre curts peduncles. Les masculines en raïms allargats o subglobosos. Floreix al maig-Juny. Fruit de grans dimensions, globós, de color groc-verdós, amb polpa sucosa i nombroses llavors allargades. Recorda a un pomelo o taronja, el fruit no és comestible. Antigament la fruita era emprada per repel·lir aranyes, paparres i altres insectes, col·locant una sota el llit. Diversos estudis han trobat elemol, un extracte de Maclura pomifera, que repel·leixen diverses espècies de mosquits, paneroles, grills, es tan eficaç com DEET o N-dietil-3-metilbenzamida (anteriorment N, N-dietil-m-toluamida). 
La seva multiplicació es pot realitzar per llavors i esqueixos. Per a l'obtenció de llavors es deixen fermentar els fruits i desprès es deixen en remull uns dies abans de la sembra, germinant amb facilitat perquè no tenen període de letargia. Les seves fortes branques eren molt apreciadess per a la construcció d'arcs pels nadius americans.
Zona verda publica a l'urb. Les Palmeres d'Aigüesverds club de golf

La Maclura pomifera és un monotip, és a dir, és l'únic membre del seu gènere a tot el món, però hi va haver espècies semblants abans de la glaciació.



Per a la seva utilització com a arbre d'ombra en zones àrides, es recomana la multiplicació per estaques o esqueixos d'arbres "mascle", per evitar la formació de fruits que, per les seves mides i pes, poden ser molestos o fins i tot fins perillosos en caure en seva maduresa,





El fruit d'una certa semblança a un pomelo d'una mida considerable, també s'aprecia el làtex

1 comentari:

Anònim ha dit...

Ni idea que existia aquest arbre! Quin fruit més curiós! I què gran! Segur que no era aquest el que se li va caure al cap del Newton??