Paisatge, Natura, Jardineria i Món Vegetal - Landscape, Nature, Gardening and Plant World -Paysages, la Nature, le Jardinage et le Monde Végétal - Paisajes, Naturaleza, Jardinería y el Mundo Vegetal - SI VOLS VEURE LES IMATGES MÉS GRANS UN CLICK SOBRE LES FOTOS -

diumenge, 29 de gener del 2012

Ruta de los Volcanes - La Palma - Canary Island - Espanya

La Ruta dels Volcans és un compendi sobre el vulcanisme històric de l'illa de la Palma, a través d'un paisatge contundent de laves, cendres, calderes i erupcions volcàniques, que travessa la zona més jove de l'illa, formada per nombrosos volcans. Es tracta d'una ruta d'uns 18 km de llargària, amb sortida a l'Àrea recreativa del Pilar i acabament a  Los Canarios (Fuencaliente). Aquest itinerari és una mostra del contrast de paisatges que podem veure a l'illa, des de els densos boscos de Pi Canari, a les zones volcàniques de molt recent creació que encara no han estat colonitzades per la vegetació, de manera que el contrast és total.


La biodiversitat de la flora de la Palma es deu al seu aïllament geogràfic i als seus nombrosos microclimes. Quan l'illa va emergir de l'oceà, fa uns dos milions d'anys, moltes espècies mediterrànies, del nord d'Àfrica i de les illes canàries més antigues colonitzar el nou territori, on van evolucionar fins convertir-se en espècies diferents de les originals.



Vista del Teide

Caldera taburiente al fons


Les Illes de Tenerife i El Hierro al fons 


Volca San Antonio
Sobre els 700 m  el protagonista de la muntanya seca és el Pi Canari (Pinus canariensis), una espècie capaç de créixer en sòls de baixa qualitat i de créixer desafiant la verticalitat dels cingles i resistir al foc. Sota la pineda són poques les espècies arbustives capaçes de sobreviure, les més freqüents són els Cistus sympithifolius i Lotus hillebrandii. Per sobre dels 1.700 m. les condicions són molt hostils per a la flora, que ha de soportar grans índexs de radiació ultraviolada i no es beneficia de la pluja horitzontal. El Juniperus cedrus és un dels pocs arbres que hi trobem, competeix amb arbustos com el Adenocarpus viscosus i altres menys corrents com la Genista benehoavensis, Spartocytisus supranubius, la farigola (Micromeria herpyllomorpha), Descurainia gilva o el alhelí (Erysimum scoparium). La joia de la corona és la  raríssima violeta o pensament de cim (Viola palmensis), la fragilitat seva és només aparent.
Adenocarpus viscosus
Erysimum scoparium















Viola palmensis


1 comentari:

The Sage Butterfly ha dit...

I love those mountain views...breathtaking! The plants are so unique to that environment...so interesting the plants that thrive under those conditions.