Paisatge, Natura, Jardineria i Món Vegetal - Landscape, Nature, Gardening and Plant World -Paysages, la Nature, le Jardinage et le Monde Végétal - Paisajes, Naturaleza, Jardinería y el Mundo Vegetal - SI VOLS VEURE LES IMATGES MÉS GRANS UN CLICK SOBRE LES FOTOS -

dimarts, 11 de febrer de 2014

Los Patios de Córdoba - AndaluciaDegut a la climatologia seca i calorosa de Còrdova durant l'època estival, els habitants de la ciutat, primer els romans i més tard els musulmans, van adaptar la tipologia de casa popular a les necessitats, centrant l'habitatge al voltant d'un pati, que normalment tenia una font al el centre i moltes vegades un pou aljub que recollia l'aigua de pluja. Els musulmans van readaptar aquest esquema donant entrada a l'habitatge des del carrer a través d'un vestíbul i col·locant vegetació abundant per augmentar la sensació de frescor, sent el pati el lloc màgic de la casa i el centre de la vida en comunitat, que a més ofereix llum i ventilació, una forma de portar la natura a la vida quotidiana. Es poden diferenciar clarament dos tipus de patis, els de les cases familiars individuals i els de cases de veïns o comunitats. En el primer tipus el pati es el centre de la casa i les habitacions estan situades al voltant d'aquest i sovint amb arcs, on el terra es presenta amb rajoles d'argila o bé de grava decorativa i amb una font. El segon tipus correspon a un conjunt de cases individuals de dues plantes, amb llargues balconades amb unes escales que comuniquen amb pati, el sostre, cobert de rajoles d'argila al forn, el terra amb pedres decoratives i sovint un pou en comptes d'una font, així com un safareig comunal que li dona atractiu especial. Aquest tipus avui en dia són molt menys comuns. Els patis, després d'un llarg periple de canvis i estils han arribat fins als nostres dies i ara podem gaudir de l'espectacle fruit de la tenacitat i treball dels seus propietaris, on el seu màxim esplendor està entre els mesos d'abril i maig.
 El primer concurs de patis a Còrdova es convoca al 1921, però cal esperar fins l'any 1933 per institucionalitzar un model de certamen tal i com el coneixem avui en dia. A partir d'aquest moment es posa en valor una tradició popular, que té les seves arrels en una forma de vida heretada dels avantpassats.La casa-pati cordovesa pren com a model la casa hispanoromana i posteriorment s'adapta als models àrabs, sent aquests els que li configuren la seva fisonomia característica, amb l'evolució dels segles s'arriba a finals del segle XIX on es converteixen en cases plurifamiliars també anomenades cases de veïns.  Aquests bonics recintes, que els seus habitants cuiden i mimen durant tot l'any s'exposen en el concurs popular de Maig. De manera que un espai íntim i privat esdevé públic i compartit, on es gaudeix de la bellesa de les flors i plantes, es despleguen tots els sentits i es reviuen tradicions que per l'actual forma de vida estan desapareixent dels nostres usos i costums. La Festa dels Patis de Còrdova, va ser declarada per la UNESCO "Patrimoni Immaterial de la Humanitat" des de desembre de 2012.

12 comentaris:

eduCAT ha dit...

Sou conscients que ni al blog ni a Facebook hi ha un telefon o una adressa per poder venir a visitar-vos?

sathya ha dit...

Nice post!
VOIP Services in India
IVR Call Center Software


Ratraco Solutions ha dit...

Thank You!!!
Vận chuyển hàng hóa từ Nam ra Bắc bằng đường sắt là tuyến vận chuyển thế mạnh của Ratraco Solutions hiện nay. Cùng với đó là dịch vụ vận chuyển container lạnh đường sắt, vận chuyển ô tô bằng đường sắt cũng đang được khách hàng quan tâm hiện nay.

sriselvalakshmi ha dit...

Glad to see your post!Good Information.
egg wholesalers namakkal
namakkal egg dealer

sriselvalakshmi ha dit...

Glad to see your post!Good Information.
egg wholesalers namakkal
namakkal egg dealer

Macetas de Tela para el Cultivo ha dit...

Una delicia los jardines, y como están colocadas las macetas, una preciosidad

sriselvalakshmi ha dit...

Nice post.You share a great post and keep posting
namakkal egg suppliers

malaivelsiddha ha dit...

Nice post!Thanks for sharing this information.
hiv positive treatment in india

Anònim ha dit...

thanks for sharing artikel

ittelkom jakarta

Dimas Mahendra ha dit...

NICE BLOG!
Thanks

sriselvalakshmi ha dit...

Nice post!Thanks for sharing.
egg manufacturers in namakkal

Shafira Aulia ha dit...

"Thank you for nice information
Please visit our website unimuda and uhamka"