El cultiu dels cireres, segons una de les versions més extesa, situa el seu origen al Mar Negre i al Mar Caspi, des de on posteriorment s'expandir per Europa i la resta d'Àsia. Va ser un dels fruiters més apreciat pels grecs i els romans el van extendre per tot l'Imperi Romà. A l'actualitat el cirerer es conrea en nombroses regions i països del món amb clima temperat, sent els països de major producció: Turquía, Irán, Rússia, Estats Units, Itàlia, Espanya i França. Els cirerers conreats per a produir cireres són provinents de selecció de les espècies Prunus avium, Prunus cerasus, i creuaments entre elles.
El cirerer és un arbre o arbust que pertany a la família de les Rosàcies i al gènere Prunus, les rames són de color marró vermellós sovint penjants, amb fulles alternes, ovales, lluents i dentades. Les seves flors blanques de simetria pentàmera surten en manats sobre branques curtes. Els fruits són drupes que poden prendre colors des del vermell clar al morat fosc.
La floració no és en una data fixa, sinó que variarà segons les condicions climatològiques que es produeixin durant l'hivern i en les dates properes a la floració. El més habitual és que es produeixi durant la segona quinzena de març i primera setmana d'abril, acostuma a durar uns pocs dies. Amb una fruita tan selecta i popular, no ens hem d'ovlidar de la Festa de la cirera, organitzada anualment en diferents pobles de la comarca com Paüls o Miravet, és un bon moment per tastar la típica coca de cireres com les diferents varietats de cireres.
1 comentari:
The photos are fantastic !
Publica un comentari a l'entrada