Procedeix de les regions muntanyoses d'Àsia central, trobant-se nombroses formes espontànies en totes les muntanyes que s'estenen desde Tian Chan al Kurdistan a través d'Turquestan, Afganistan i Iran. Desde l'antiguitat l'ametller va ser multiplicat sempre per llavor als països mediterranis. L'empelt sembla que no es va fer fins al segle XIX a Espanya, Provença i Tunísia.
Arbre de grandària mitjana de la família de les rosàcies, amb fulla caduca, d'escorça rugosa i molt clivellada. Les fulles apareixen després de la floració i es disposen de forma alterna, són simples, lanceolades, presenten un pedicel llarg i un lleuger fistonat al marge. Aquestes al principi apareixen plegades i conforme van madurant es van obrint. Són de color verd per ambdues cares. Les flors apareixen solitàries, en parelles o de tres en tres. Són de color blanc o rosat. Estan formades per 5 sèpals i 5 pètals lliures i contenen multitud d'estams. Els sèpals són vermellosos amb el marge tomentós. El fruit és una drupa ovalada coberta de pèls, en la qual la part externa (mesocarp) no és carnosa com en altres rosàcies (pomera, perera, prunera, ...), sinó que va assecant-se i esquerdant longitudinalment fins que s'obre i es cau , alliberant el endocarp, és a dir, l'os que conté la llavor, que en aquest cas és l'ametlla. Aquest endocarp que recobreix a l'ametlla està cobert de porus. El fruit, l'ametlla, triga uns 8 mesos en formar-se i estar madura després de la floració. Viu en camps cultivats, i de vegades apareix assilvestrat en els marges d'alguns bancals. També a muntanyes seques, sobre sòls calcaris preferentment, de 0 a 1300 m. d'altitud.
Les ametlles dolces (Prunus dulcis var. Dulcis) s'utilitzen per a la fabricació d'oli d'ametlles, el qual és molt apreciat en cosmetologia i productes de bellesa. Es poden fer servir contra les èczemes (pell seca i escamosa). Les ametlles dolces, es poden menjar crues, torrades o poden elaborar torrons, massapans i altres dolços típics de pastisseria. Aquestes ametlles dolces tenen una proteïna similar a la caseïna de la llet, i per això en alguns règims alimentaris es recomana prendre llet d'ametlles com a substitut de la llet.
1 comentari:
Magnificent botanical illustration
Publica un comentari a l'entrada